מי אתה ניתוח טכני?! פרק ג
סיבה ומחיר
אם היינו שואלים את נדב מה היא נקודות ההצטיינות שלו?! ללא ספק היינו שומעים בין שלל מעלותיו על החוש העסקי שניחן בו…
וכך בראשית החורף תפסה את נדב עובדה מעניינת… נדב נכנס כהרגלו למכולת והפעם על מנת לרכוש צנצנת דבש. והורתע בשלישית מהגילוי שמחיר הדבש האמיר ל 30 שקלים. נדב שם לב שאין ודאות על מחיר צנצנת דבש וכל פעם ניתן לראותה במחיר משתנה החל מ20 ₪ ועד 30 ₪ ויותר.
חבריו של נדב היכירוהו כטיפוס שלו ורגוע מהסוג שקשה מאוד להרגיז. ולכן אין זה פלא שגם כעת במקום לרגוז על המוכר נדב הפעיל את החוש העסקי…
“אם מחיר הדבש תנודתי, אוכל לנצל זאת.” חכך נדב בדעתו “אמתין שמחיר הדבש יחזור ל20 ₪ וארכוש הרבה דבש ולאחר חודש חודשיים כאשר המחיר יעלה, אמכור…”
עבר חודש, החורף בעיצומו ונדב מגלה שמחיר צנצנת דבש חזר ל20 ₪. כעת הוא לא התמהמה וממחשבה למעשה פנה אל עבר הכפר הסמוך וחתם עם הכוורן המקומי על רכישת כל תוצרת הדבש.
החורף הסתיים בא הקיץ אך הדבש נותר על מחירו 20 ₪.
נדב, שהיה בטוח מאוד בעסקת הדבש שלו, מתחיל להטיל בה ספק. בפעם הבאה שהוא נכנס למכולת, התעניין באגביות אצל המוכר: “מה מצב הדבש?!:
המוכר נראה מחויך לשמע השאלה, “סוף סוף יש דבש בשפע.. מחודש הבא כנראה מחיר צנצנת דבש ירד ל15 שקלים. ואולי בהמשך גם ל10 שקלים.” ענה המוכר ולאחר שנייה נוספת המשיך לספר “הייתה שנה קשה בענף הדבש, והכוורנים העלו מחירים בהתאם להיצע. אך לאחרונה חתם שר החקלאות על הסכם סחר עם מדינה שכנה שכלכלתה מבוססת על חקלאות ובין שדותיהם הם מקפידים לתחזק כוורות דבורים ליצור דבש….”
נדב נותר המום. מתברר שמחיר הדבש לא סתם נע מעלה ומטה. מאחורי המחיר הגבוה כמו הנמוך הייתה סיבה. נדב נותר עם שיעור יקר לחיים שמחיר של כל מוצר נגזר מסיבתיות.
המחשבה שלמחיר המשתנה של מוצר יש דפוס שקובע את עצמו, אין לה שחר.
כל מנייה שעולה בדפוס גרף קבוע זה לא בגלל שיש משמעות לדפוס הספציפי, אלא יש סיבות שקבעו את המחיר. הגרף נועד רק להדגים בצורה ויזואלית את הידע על העבר, אך הוא אינו מקור ידע לעתיד.
בעוד משקיע ערך לומד את הסיבה לתמחור המנייה. מנתח טכני לומד את המחיר בלבד.
השימוש בטכני שקול לנהיגה ברכב תוך התבוננות ממושכת במראה האחורית – חסר תועלת ומסוכן עד מאוד.
הדגש צריך להיות על ניתוח ״מה גורם למחיר להיראות ככה ואיך הוא יראה בעתיד בהתאם לנתונים שגורמים לו להיראות ככה״, ולא על ״בהינתן שהמחיר זז, אני מעריך שהוא ימשיך לזוז״.
קבלת החלטה על פי המחיר גרידא היא זהה להחלטה על סגירת עסקה על פי מבט על ענני בוקר.
סטטיסטיקה
לטכניים יש הסבר מתמטי לציורים שהם מציירים בגרפי המניות. להבנתם יש סטטיסטיקה למשל אם מנייה פלונית תעלה 3% ביום אחד למחרת יש סיכוי טוב לתיקון. זה נכון כאשר עליית ה 3% הוא בסיס החישוב. אבל אם נשמע שדוחות החברה הציגו רווחיות שהמשקיעים מתמחרים בעלייה של 3%, לא שייך לעשות סטטיסטיקה על הגרף.
המחשבה של המשקיע אמורה לבדוק את הסיבה לשינוי במחיר, אם לטעמו אין סיבה לשינוי של 3% עליו לפתוח בעסקת שורט על החברה. המחיר מצד עצמו אינו אינדיקציה לכלום.
מעניין שבשום תחום אין אפשרות לאדם בלי השכלה בתחום הספציפי להיות כל כך פופולרי ודווקא סטטיסטיקה שהוא תחום מאוד עמוק וקשה, נהיה פרוץ כל כך. זה נשמע אומלל שאדם בלי השכלה בסטטיסטיקה אומר תחזיות שוק על פי סטטיסטיקה. לא נתפס איך ניתוח טכני הוא תחום כל כך פופולרי…
ניתוח טכני במדדי מניות
מנתחים טכניים יודעים לנתח כל דבר גם גרפים של מדד מניות שמרכיב 500 ו 2000 מניות שונות ומגוונות מסקטורים שונים…
מדד מניות זה משהו גדול שממושפע מאין ספור פרטים מי שנותן תחזית על מדד מראה רק על הזחיחות שלו עצמו. ולא קובע דבר על המדד.
בתוך כל מדד מניות נמצאות מניות שגם הם נסחרות כל אחת לפי ענייניה ודוחותיה חלקן עולות וחלקן יורדות, חלקן בסיכון גבוה ואחרות יציבות מאוד. וחלקן בתהליכי עסקאות שונות ורציניות והליכים משמעותיים. איך אפשר לנתח את גרף המדד כאשר הוא משתנה ללא הרף על ידי כל כך הרבה גורמי מאקרו ומיקרו. לקחת גרף של משהו המושפע ממיליון גורמים שונים, ולומר ״בגלל שהתנועה נראית כמו כתפיים אז עכשיו יזוז ימינה״?! לא נתפס.
ניתוח טכני לא מבוסס על סטטיסטיקה או הגיון. למעשה מדובר שימוש במידע שאין מודל שמסביר מדוע הוא רלוונטי.
המפסידנים
ניתוח טכני זהו משחק למהמרים. ברשת יש הסכמה ש90% מפסידים. הנתונים העגומים האלו מצוטטים פעם אחר פעם גם על ידי אותם שמשווקים את הקורסים הללו. (הפרסום לא נועד להרחיק לקוחות מהקורסים… אלא נועד כדי לנקות אותם משפטית במקרה של הפסדים. וזה רק מעמיק את ההונאה כי הם לא עומדים מאחורי החומר שהם מלמדים ורק רוצים תשלום. והם אף מוסיפים חטא על פשע באמירות כמו, ‘ניתוח טכני הוא אמנות, שרק מי שלמד במסגרת קורס ייעודי שעולה אלפי שקלים ותרגל אותה במשך שנים יכול להפיק ממנה תועלת של ממש…’)
אבל יש גם מחקר שבדק את זה. (קישור)
אם במבחן התוצאה יש 10% מורווחים ו90% מופסדים. אנחנו יכולים לגזור מכך שהפער בין המורווחים למופסדים הוא עצום כי 10% מהסוחרים חולקים ביניהם את הרווח מ90% מהעסקאות. כעת מה הסיכוי של סוחר טכני מתחיל להצליח בתחום המצוי בהתפלגות גבוהה עם כלים בינוניים?! הסיכוי שלו להיות מהטובים הוא קרוב מאוד ל0%. זה מאוד יומרני לנסות לנצח חברות שמפתחות אלגורתמי מסחר כמו פיינל ישראל ו Istra ll, חברות שיודעות לבחור את הטובים בשוק ההון והמומחים לסטטיסטיקה ומדעי המחשב.
דגל שחור
שוק ההון נראה לעיתים רגוע ומניב ואזהרות המומחים על סיכונים אפשריים מעצבנים משהו. וכי אתה לא רואה שמדובר במכרה זהב?! מכונה ליצור כסף של ממש… למה כל הזמן להתריע ולהפחיד?!
בחופי הרחצה בים לעיתים הדגל לבן אבל אם רוחץ נכנס לעומק הים, עומק כזה שאם הים יהפוך לשחור לא יוכל לצאת ממנו, אז הים הוא שחור, לא לבן. כך בשוק ההון סוחר הנכנס לניתוח טכני, עשוי להנות מהגלים שהולכים לטובתו. אבל כשיגיע אירוע משמעותי הסוחר יהיה במערבולת הפוזיציה ויקבל את מה שרק שוק ההון יודע להעניק.
שוק המניות הוא מושפע מאוד מאירועים בעלי הסתברות נמוכה והתפלגות מנייה ספציפית היא בעליל לא נורמלית. היא עלולה להיראות כך בתקופות זמן קצרות כשהכל רגוע.
מכיון ששוק ההון הוא קיצוני ישנם ברי מזל מעטים שיקצרו רווחים גבוהים מאוד. כי כשיש קיצוניות גבוהה מעטים נהנים מתשואה עודפת. וכל השאר רק נוטלים סיכון גבוה שהוא הרבה למעלה מסיבולת הסיכון שלהם.
כשל לוגי
נעבור להמחיש צד נוסף של הכשל, נניח שאכן ניתוח טכני עובד, הרי שהוא עובד לכל המנתחים טכניים הפועלים לפי אותה אסטרטגיה. אם כן טכנית הסוחר צריך להיות זריז לפני כולם. כי אם הוא יכנס אחרי כולם, האסטרטגיה כבר מוצתה והמחיר עלה. השאלה אם כן מדוע אתה חושב שאתה מהיר מכולם?!
ככה שאם סוחר רוצה להשקיע את הזמן והמאמץ ו״להביס את השוק״, הוא יאלץ לחפש נישה כלשהי שאף אחד אחר עדיין לא מצא…
המנצחים
האם אין מישהו בעולם שפיתח שיטה לנצח את השוק שיטה שעמידה לאורך זמן?
יש מי שהצליח לפתח שיטה על בסיס ניתוח טכני. אבל הוא לא מוכן לגלות את השיטה. (קישור קישור)
הסיבה שהוא לא מוכן לגלות היא לא מפני שהוא רע לב ורוצה לשמור את הסוד לעצמו. אלא מפני שאין אפשרות שהוא יגלה את השיטה ואנשים רבים יאמצו אותה והיא תמשיך להיות רווחית.
מה שעובד לאנשים נשמר בפרטיות אדוקה. קורס בכמה אלפי שקלים ב”מכללה” במרכז הארץ לא נכנס לקטגוריה של פרטיות אדוקה.
יש עשרות כאלו בארץ שמוכרים ׳סודות׳ שרק הם יודעים ומכירים ויש עוד מאות ואלפי אנשים שהפסידו כסף גדול בגללם. אם הבנאדם גאון הדור ויודע להכות את הבורסה, למה שיחלוק את המידע איתכם?
כנראה הוא מתעשר בגלל שהוא מוכר את מרכולתו לתמימים ולא מהשקעות שעשה בעזרת תוכנת המסחר שלו…
כל מי שקורא הצעה לקורס ניתוח טכני, קודם כל צריך לשאול: למה הבנאדם המחזיק בידע לא נמצא ברשימת האנשים הכי עשירים בעולם?!
יתרון על השוק
בטווחי זמן קצרים אין תשואה בשוק ההון, יש רק תנודתיות עם תשואה אפסית. כדי להצליח במסחר קצר טווח צריך ‘להכות’ בעקביות את הצד השני לעסקה. כלומר, כדי להרוויח, הצד השני חייב להפסיד. מי נמצא בצד השני? מסתבר מישהו חכם ממך קורס אחד לא נותן יתרון משמעותי בשוק.
כאשר משקיע רוצה לנצח בשוק בו פועלים מיליוני משקיעים שחלקם חכמים ממנו. עדיף אפילו לא לנסות לנצח, היות והסיכויים הם נגד הסוחר המתחיל. התחרות היא מול אנשים מוכשרים וארגונים שזה העבודה היומיומית שלהם והשקיעו קריירה שלמה בלהתמקצע בתחום. התוצאה הסבירה היא שאחוזון מאוד קטן של גופים מרוויחים את כל התשואה העודפת מעל השוק (אם בכלל), ואילו כל השאר מופסדים בממוצע.
בניתוח טכני המהמר משחק באותה הביצה של השחקנים הגדולים בשוק, ויש להם אינספור יתרונות על הסוחר המתחיל.
מה היתרון שיש לסוחר מתחיל למצוא את התבנית שהגדולים יפלו בה?!
יושבים על מזומן
עובדה חשובה נוספת היא שמטבע הדברים חלק גדול מהזמן סוחר טכני יושב על מזומן. וכך גם מפסידים תשואה אלטרנטיבית.
גילוי נאות: כותב המאמר אינו יועץ השקעות.
ברור מאוד ומחכים מאוד
ישר כח!
אין לי מה לומר, אלא שאתה מאוד מאוד מאוד מגזים, כל אלו שסוחרים טכני במקצועיות (כמוני) הם כאלו שיודעים לייחס חשיבות עצומה ל- דוחות חדשות בורסה וחדשות עולמיות כדי להריח מה היה במקרה שלנו, ויש בזה גם הגיון ברור מאוד, ברגע שכל מי שמנתח טכני רואה את התצורות שקוראות לו לקנות או למכור בחסר זה גורם למנייה לעשות את הפעולה שמצפים ממנה בניתוח הטכני,
האחוזים המדברים על 90% מופסדים בגין הניתוח הטכני, אלו אחוזי סרק מפני שכל אלו שלא למדו, או שמעו איזה שיעור שתיים חינמיים ברשת והם בטוחים שהם באים לכבוש את העולם הם נקראים כאלו שעושים זאת על פי ניתוח טכני כשהם באמת לא עשו כלום, נא לא להכליל,
שמעון היקר שים לב שלא כתבתי בינתיים נגד ניתוח פונדמנטלי.
לגבי ניתוח טכני בגדול אתה רק כותב שאני מאוד מאוד מגזים. לא נותר לי אלא לענות שאני מדייק ולא מגזים.
נראה לי שחובתנו להתכנס לויכוח על הנתונים שהצגתי לאורך הסדרה.
תודה